Bayraklı Sultan Hazretleri (Yunus Mürebbî)

Bayraklı Sultan Hazretleri

Bu zatın asıl adı Yunus Mürebbî’dir. 1204 yılında Selçuklu kumandanla­rından Hüsameddin Çobanbey komutasındaki ordu ile Kastamonu’nun fethine katılmıştır. Günlerce süren kuşatmada kaleyi almak şöyle dursun, surlara tır­manmak bile mümkün olamamıştır.

Yunus Mürebbî

Bir gün Yunus Mürebbî Hazretleri, Hüsameddin Çoban Bey’in huzuruna çıkarak, yapılacak ilk hücumda bayraktar olmak istediğini arz etti. O sırada ço­cuk sayılacak yaşta bulunması sebebiyle “hayır” cevabını alınca: “Ata Beyim! Rüyamda Peygamber Efendimiz’i görmekle şereflendim. Yarın bana kavuşacaksın. Fakat elinde bayrakla bana gel buyurdu” diyerek rüyasını anlattı. Gerçekten de ertesi gün savaş bütün şiddetiyle başladı. Hücum sırasında belindeki urganı kale burçlarına fırlatıp, dökülen kızgın yağlara, alevli parçala­ra aldırmadan burca tırmanıp sancağı dikti. Elindeki kılıç ile kale kapısının ha­latlarını keserek kapıyı açtı. Açılan kapıdan içeriye hücum edilerek kale fethe dilince, Yunus Mürebbi Hazretleri’nin vücudunda pek çok ok yarası bulunmasına rağmen sancağı dimdik tuttuğu görüldü. Sonra da şehit olarak düştü.

Naaşı Kastamonu kalesine defnedilerek üzerine bir de türbe yapıldı. Yöre halkının Bayraklı Sultan olarak tanıdığı Yunus Mürebbî Hazretleri bölge hal­kınca sık sık ziyaret edilmektedir. Halk burada yapılan duaların kabul olundu­ğuna inanır.

BAYRAKLI SULTAN TÜRBESİ

Kale burcunun dibinde ve batı tarafında medfundur. Adı Yunus Mürebbi’dir. Türk askerlerinin kaleyi kuşatması esnasında sancaktarlık vazifesini alan ve burca bayrağı diken yunus Mürebbi, kale kapısının açılmasını teminle fethin gerçekleşmesinde büyük rol oynamış, vücuduna saplanan onlarca oka rağmen sancağı düşürmeden şehit olmuş ve bayrağı diktiği burcun üzerine defnedilmiştir.

 

NASIL GİDİLİR ?

Türbe kale burcunun dibinde ve batı tarafındadır

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir